Srdce na dlani dávali dnes v Prešove štvrtýkrát

02.12.2005 Prešov

Prešov 2. decembra (TASR) - Zdôraznením významu dobrovoľníctva v občianskej spoločnosti sa stalo dnešné odovzdávanie cien laureátom štvrtého ročníka Srdce na...
Prešov 2. decembra (TASR) - Zdôraznením významu dobrovoľníctva v občianskej spoločnosti sa stalo dnešné odovzdávanie cien laureátom štvrtého ročníka Srdce na dlani na slávnosti v Prešove pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov, ktorým je 5. december.

Po rozhodnutí hodnotiacej komisie pripadlo spomedzi 11 nominácií došlých do 28. novembra piatim mladým dobrovoľníkom vo veku od 19 do 35 rokov. Išlo o Martina Béreša z Prešova, Radoslava Farkaša z Humenného, Janku Ivaneckú z Abranoviec, Petra Krajňáka z Prešova a Alenu Rudú z Duplína. Všetci odmenení sú členmi mimovládnych organizácií, ktoré sa v prevažnej miere venujú pomoci zdravotne postihnutým alebo organizovaniu aktivít vo voľnom čase detí. Farkaš je sám zdravotne postihnutý.
Tradíciu oceňovania dobrovoľníctva pestuje na Slovensku už len SAIA - Slovenská akademická informačná agentúra Prešov, n. o. Jej riaditeľka Juliana Hajduková konštatovala, že ide o veľmi dobrú formu propagácie nielen jednotlivcov, ale i organizácie, ktorá nominuje na ocenenie. Ako zdôraznila možno ani nejde o ocenenie, ktoré je v tomto prípade symbolické, ale o poukázanie na to, že niekto má ochotné \"ruky, ktoré pomôžu iným rukám\". Štvrtý ročník zamerali na ocenenie mladých ľudí a zdôraznenie ich prínosu pre svoje okolie a spoločnosť. Chcú v tom pokračovať každý druhý rok.
Srdce na dlani je ocenenie Dobrovoľníckeho centra Prešov, ktoré združuje také organizácie ako SAIA Prešov, n. o. , Katedru sociálnej práce a andragogiky Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity, Študentskú spoločnosť pre politické vedy, Gréckokatolícku diecéznu charitu v Prešove, Centrum voľného času v Starej Ľubovni a Komunitnú nadáciu Prešov.
SAIA Prešov sa ujala globálnej výzvy k dobrovoľníctvu a na regionálnej úrovni odštartovala v roku 2001 krajské oceňovanie dobrovoľníkov. Uskutočnilo sa potom ešte v rokoch 2002 a 2004.
 

Vyberte región

mark